Beskid Chocolate to mała manufaktura czekolady, która znajduje się w Węgierskiej Górce, na styku Beskidów:, żywieckiego i śląskiego. Przez naszą miejscowość przebiega Główny Szlak Beskidzki, miłośnicy gór wędrują przez popularne beskidzkie szczyty: Baranią Górę, Rysiankę, Romankę i Pilsko odwiedzając Węgierską Górkę.
Czekoladę produkujemy prostymi, rzemieślniczymi metodami z ziaren kakaowców, tzw. czekolady od ziarna do tabliczki (bean to bar). Cały proces produkcyjny przeprowadzamy we własnym zakresie, do produkcji wykorzystujemy wysokiej jakości aromatyczne odmiany kakao.
Nasze czekolady rafinujemy (rozdrabniamy) i konszujemy (mieszamy) w kamiennych młynach od 48 do 72 godzin. Część ziaren używanych do produkcji naszych tabliczek pochodzi z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym.
Więcej informacji na temat: Jak produkujemy naszą czekoladę ? znajdą Państwo na stronie www.beskidchocolate.eu.
Czekolady ciemne
W składzie tych czekolad występują tylko 2 składniki: prażone ziarna kakaowca i cukier trzcinowy nierafinowany. Mają od 60 do 100 % zawartości ziarna kakaowego, pozostała część przypada na cukier trzcinowy nierafinowany.
Czekolady ciemne mleczne
Czekolady mleczne o podwyższonej zawartości kakao, w czekoladach tych udział kakao to min. 50 %, intensywny aromat kakao z mlecznym akcentem.
Czekolady ciemne smakowe
Bazą tych czekolad jest mieszanka ziaren kakaowca (blend), cukier trzcinowy nierafinowany i naturalny dodatek smakowy, który ma na celu wprowadzenie dodatkowych aromatów w tabliczce czekolady, np. papryka piri piri, imbir, mięta pieprzowa, herbata earl grey.
Czekolady ciemne bez cukru
W linii tych czekolad cukier trzcinowy nierafinowany został zastąpiony substytutem o niskiej kaloryczności. W produkcji czekolad tej linii stosujemy substancje słodzące: ksylitol, erytrytol, liście stewii.
Czekolady z dodatkami
Czekolady ciemne (gorzkie) 70 % z dodatkami
Bazą tych tabliczek jest czekolada, która powstała na bazie mieszanki (blend) z wysokiej jakości ziaren kakaowców (Peru / Wenezuela) i cukru z dodatkiem lecytyny sojowej.
Czekolady zdobione są orzechami (pistacja, orzech laskowy, migdał, miks orzechów w karmelu, pekan), owocami liofilizowanymi (truskawka, malina, żurawina, wiśnia, pomarańcza, ananas)
Czekolady mleczne 40% z dodatkami
Tabliczki, których bazą jest czekolada mleczna o podwyższonej zawartości kakao, min. 40% z dodatkiem cukru i mleka pełnego w proszku. W czekoladzie występuje lecytyna sojowa, która poprawia łączenie cząstek kakao i cukru.
Czekolady zdobione są orzechami (pistacja, orzech laskowy, migdał, miks orzechów w karmelu, pekan), owocami liofilizowanymi (truskawka, malina, żurawina, wiśnia, pomarańcza, ananas)
Czekolady białe 30 % z dodatkami
Baza to czekolada biała o podwyższonej zawartości masła kakaowego – 30 %, z dodatkiem cukru i mleka pełnego w proszku. W czekoladzie występuje lecytyna sojowa, która poprawia łączenie cząstek kakao i cukru.
Czekolady zdobione są orzechami (pistacja, orzech laskowy, migdał, miks orzechów w karmelu, pekan), owocami liofilizowanymi (truskawka, malina, żurawina, wiśnia, pomarańcza, ananas)